بیماریهای پریودنتال (لثه و بافت نگهدارنده دندان) چه بخواهید و چه نخواهید، ممکن است به سراغتان بیاید. اطلاع از این که مبتلا به یکی از بیماریهای پریودنتال شدهاید، نباید برایتان عجیب باشد، چرا که بسیاری از بزرگسالان در جهان به طور معمول از این دسته بیماریها رنج میبرند.
بیماری پریودنتال همیشه وسیع نیست، بلکه از التهاب خفیف لثه تا انواع بیماریهای بسیار جدیتر آسیبزننده به بافت نرم و استخوانهای نگهدارنده دندانها را دربرمیگیرد. این دسته بیماریها در بدترین شرایط، منجر به لق شدن دندانهای بیمار میشود، اما نکته مهم اینجاست که با مراقبت از دهان و دندان میتوان روندی را که بیماری لثه یا پریودنتال طی میکند، کنترل کرد.
چرا مبتلا به ژنژویت شدم ؟
هر قدر پلاک و جرمهای روی دندانها مدت زمان بیشتری باقی بماند، آسیب شدیدتری میزند. باکتری نیز سبب بروز التهاب لثهها میشود که به ژنژویت معروف است. در این شرایط، لثهها قرمزرنگ و متورم میشوند و خونریزی میکنند.
ژنژویت شکل خفیفی از بیماری لثه به شمار میآید که با رعایت بهداشت دهان و دندان برطرف میشود. مسواک زدن مرتب و استفاده از نخ دندان و مراجعه به دندانپزشک به رفع آن کمک میکند. در این شکل از بیماری لثه، خطر از بین رفتن استخوان و لق شدن یا افتادن دندان وجود ندارد.
زمینههای بروز بیماریهای لثه
دهان ما انباشته از باکتری است. این باکتریها همراه با مخاط دهان و ذرات غذا بتدریج لایه چسبنده و بیرنگی به نام پلاک را روی دندانها تشکیل میدهند. مسواکزدن مرتب و استفاده از نخ دندان، پلاکهای تشکیل شده را از بین میبرد. پلاکی که از بین نرود، بتدریج به جرم تبدیل میشود که با مسواک زدن تمیز نخواهد شد. جرمهای دندان فقط با جرمگیری توسط دندانپزشک از میان میروند.
به طور معمول، نشانههای بیماریهای لثه، خود را نشان نمیدهد مگر آن که فرد به دهه 30 یا 40 عمر خود برسد. مردها در مقایسه با زنها بیشتر به بیماریهای لثه مبتلا میشوند. با وجود این که نوجوانان بندرت به این دسته بیماریها مبتلا میشوند، اما شکل خفیف آن یعنی ژنژویت در این رده سنی بروز میکند. مهمتر این که وقتی پلاکها در زیر خط اتصال دندان به لثه تشکیل شود، احتمال بروز بیماریهای لثه بیشتر است.
عواقب درمان نشدن ژنژویت
اگر ژنژویت درمان نشود، عفونت و التهاب پیشرفت میکند و به عارضهای با نام پریودنتیس (یعنی التهاب بافت اطراف دندانها) تبدیل خواهد شد. در پریودنتیس، لثهها از دندان فاصله میگیرند و حفرهای ایجاد میشود که محل تجمع باکتری و عفونت است.
زمانی که پلاک پیشرفت و به خط اتصال دندان و لثه نفوذ کند، سیستم ایمنی بدن به مبارزه با باکتری میپردازد. سم ترشح شده از باکتری و واکنش طبیعی بدن نسبت به عفونت، سبب آسیبدیدن بافت استخوانی و همبند اطراف دندان میشود. اگر این مرحله از بیماری درمان نشود، استخوانها، لثهها و بافت اطراف دندانها آسیب میبیند و ممکن است حتی دندانها لق و کشیده شوند.
جرمهای دندان فقط با جرمگیری توسط دندانپزشک از میان میروند
چه عواملی به عفونت لثه میانجامد؟
مصرف دخانیات: مصرف سیگار یکی از مهمترین عوامل خطر مرتبط با بروز بیماریهای لثه است. همچنین، احتمال موفقیت درمان را کاهش میدهد.
تغییرات هورمونی در دختران / زنان: این تغییرات لثهها را حساس و ابتلا به بیماری ژنژویت را تسهیل میکند.
دیابت: بیماران مبتلا به دیابت در معرض خطر ابتلا به انواع عفونتها ازجمله بیماری لثه هستند.
بیماریهای تضعیفکننده سیستم ایمنی: بیماریهایی مانند سرطان یا ایدز و درمان آنها میتواند سلامت لثهها را به خطر بیندازد.
مصرف داروها: صدها داروی بدون نسخه قابل ذکر است که مصرف آنها میزان بزاق دهان را کاهش میدهد و تاثیر محافظتی آن را کم میکند. همچنین مصرف بعضی داروها سبب رشد غیرطبیعی بافت لثه میشود. در نتیجه دهان و دندانها بخوبی تمیز نمیشوند.
عوامل ژنتیک: برخی افراد در مورد ابتلا به بیماریهای لثه نسبت به دیگران مستعدترند.
آیا بیماری لثه سلامت نواحی دیگر بدن را هم به خطر میاندازد؟
در برخی بررسیها مشخص شده است، بیماران مبتلا به بیماریهای لثه در مقایسه با بیماران غیرمبتلا، بیشتر به بیماریهای قلبی دچار و با افزایش میزان قندخون روبهرو میشوند. در بررسیهای دیگر معلوم شد زنان مبتلا به بیماریهای لثه در مقایسه با زنان سالم، بیشتر در معرض زایمان زودرس و به دنیا آوردن نوزاد کم وزن قرار دارند، اما تاکنون ارتباط بیماریهای لثه با این عوارض به اثبات نرسیده است.
نشانههای بیماریهای لثه عبارتند از:
ـ بوی بد دهان که برطرف نمیشود
ـ قرمزی یا تورم لثهها
ـ دردناک شدن یا خونریزی لثهها
ـ احساس درد هنگام جویدن
ـ دندانهای حساس
ـ پسرفتن لثه یا ظاهر شدن پایه دندانها.
چگونه میتوان لثهها و دندانهایی سالم داشت؟
ـ دندانهای خود را دو بار در روز مسواک بزنید (با خمیر دندان حاوی فلوراید.)
ـ به طور مرتب از نخ دندان استفاده کنید تا پلاکهای تشکیل شده در بین دندانهایتان پاک شود.
ـ به منظور معاینه دهان و دندانها به طور مرتب به دندانپزشک مراجعه و در صورت نیاز، دندانها را جرمگیری کنید.
ـ سیگار نکشید.
منبع:salamatnews.com