سندرم تخمدان پلی کیستیک یک بیماری شایع است که یک نفر از هر 5 زن و یک نفر از هر 20 زن بارور را تحت تاثیر قرار میدهد. این وضعیت باعث عدم تعادل هورمونی شده و مسائلی مانند کیست تخمدان،افزایش رشد مو، آکنه، افزایش وزن، ریزشض مو، قاعدگی نامنظم یا حتی ناباروری را موجب میشود. عوارض ناشی از سندرم تخمدان پلی کیستیک شامل افزایش احتمال ابتلا به دیابت نوع دوم، کلسترول بالا، سندرم متابولیک و ناراحتی قلبی است. در حال حاضر هیچ درمانی برای سندرم تخمدان پلی کیستیک وجود ندارد اما تکنیکهایی برای مدیریت علائم بیماری وجود دارد. افراد مبتلا برای درمان آکنه، تنظیم هورمون، دیابت و باروری دارو استفاده میکنند.
سندرم تخمدان پلی کیستیک یک بیماری شایع بین زنان است
تغذیه کمک میکند؟
خوشبختانه هر روز پزشکان بیشتری بر نقش تغذیه در پیشگیری و کنترل سندرم تخمدان پلی کیستیک اذعان میکنند. به نظر میرسد تغذیه نقش بسیار زیادی بر سبک زندگی افراد مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک دارد.از آنجا که متخصصان معتقدند التهاب و مقاومت به انسولین در سندرم تخمدان پلی کیستیک اثر دارد باید به دنبال راهی باشید تا با بهبود رژیم غذایی این شرایط را برطرف کنید.
نقش انسولین
تصور میشود که انسولین نقش عمدهای در سندرم تخمدان پلی کیستیک بازی میکند. این هورمون قدرتمند توسط لوزالمعده ترشح میشود و قند را از خون به داخل سلولها منتقل میکند. با این حال بسیاری از زنان مبتلا به این بیماری مقاومت به انسولین دارند و این به آن معناست که این هورمون در بدن به درستی عمل نمیکند در نتیجه افزایش انسولین جزو علائم جدا نشدنی سندرم تخمدان پلی کیستیک به حساب میآید. خبر خوب این است که با کنترل رژیم غذایی میتوان بخش زیادی از این مقاومت به انسولین را کاهش داد. در مرحله اول داشتن رژیم غذایی متعادل که شامل غلات کامل، میوه و سبزی، چربی های سالم و پروتئین میتواند کمک کننده باشد. قطع مصرف قند و غذاهای فرآوری شده و انتخاب خوراکیهای با شاخص گلایسمی پایین که منجر به جلوگیری از سطح قند خون بالا میشود، مقاومت به انسولین را نیز کاهش میدهد. اگر شما اضافه وزن دارید و چاق هستید باید به سمت کاهش وزن بروید. از دست دادن 5 تا 10 درصد از وزن میتواند علائم PCOS را بهبود ببخشید.
التهاب هم مهم است
التهاب هم یکی دیگر از عوامل احتمالی ذکر شده در ایجاد سندرم تخمدان پلی کیستیک و شرایط ناشی از این سندرم است. در حالی که در یک مکانیسم سالم برای دفع مهاجم خارجی از بدن درجات پایینی از التهاب ایجاد میشود ممکن است بدن زمانی بدون وجود باکتری یا ویروس واکنش التهابی نشان دهد. در این حالت رژیم غذایی نقش بزرگی در تنظیم این نوع از التهاب دارد. با مصرف غذاهای ضد التهابی بدن ما تحریک و پاسخ را کنترل میکند.
زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک باید در مصرف کربوهیدرات ها توجه کنند
به کربوهیدرات توجه کنید
در حالی که گفته میشود روزانه 45 تا 65 درصد از کالری روزانه از کربوهیدرات تامین میشود، زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک باید این مقدار را کاهش دهند. دلیل آن هم این است که کربوهیدرات باعث کاهش سطح انسولین و مقاومت به آن شده و موجب بازگشت گرسنگی میشود که این شرایط به افزایش وزن کمک میکند. داشتن رژیم غذایی با 43 درصد کربوهیدرات حساسیت به انسولین را در زنان مبتلا به این سندرم کاهش میدهد. باید در انتخاب کربوهیدرات هوشمندانه عمل کنید و سیب زمینی سرخ کرده، نان سفید، شیرینی و ماکارونی را فراموش کنید و به جای آن کربوهیدارتی مانند برنج قهوه ای، بلغور، جودوسر، چاودار و ماکارونی با گندم کامل را در مقادیر کم انتخاب کنید. اما به طور کلی بهترین منبع کربوهیدارت سبزیجات هستند بنابراین فراموش نکنید آنها را در رژیم غذایی تان قرار دهید.
چربی های خوب و بد
چربیها در رژیم غذایی فرد مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک حیاتی هستند چون انتشار گلوکز را کم میکنند و سطح قند خون را پایدار نگه میدارند. چربی نیز در کنترل وزن میتواند مهم باشد. اما یکی از چربیهایی که با خیال راحت میتوانید استفاده کنید چربی اشباع است این به آن معناست که نباید غذاهایی مانند پیتزا، پنیر، گوشت چرب، سوسیس، چیپس و سیب زمینی سرخ شده استفاده کنید.
منبع: niniban.com