در گذشتههای دور، داروی شیمیایی وجود نداشت و اثری از دکترهای امروزی هم نبود. در آن زمان مردم برای مداوای بیماریشان به حکیم مراجعه میکردند. آنچه در این سری مقالات میخوانید، خواص گیاهان دارویی و طرز تهیهی غذاها و دسرهای گوناگون با استفاده از آنهاست.
داروهایی که حکیم تجویز میکرد عمدتا داروهایی بودند که از دل طبیعت بیرون میآمدند. بقراط، بزرگترین حکیم یونانی میگوید: «بگذار غذایت داروی تو و دارویت غذای تو باشد». این گفته نشاندهندهی اهمیت غذا در حفظ سلامتی است.
چفچفک در سری مقالات «آشتی با طبیعت»، به بررسی خواص گیاهان دارویی و غیردارویی میپردازد. در این قسمت، با خواص طالبی و نیز طرز تهیهی یک نوشیدنی خوشمزه با استفاده از طالبی، آشنا میشویم.
طالبی میوهای است که معمولا در نواحی بین هند تا آفریقا رشد میکند. این میوه بعدها به اروپاییها نیز معرفی شد. طالبی یکی از پرطرفدارترین میوههای فصل تابستان است که حتی در آن سوی دنیا نیز به خاطر عطر و طعم مطبوعش محبوب است. طالبی از خانوادهی خیار و کدو است. قسمتهای مورد استفادهی طالبی عبارتند از میوه و تخم میوه. پوست طالبی نیز خوراک مناسبی برای دام است.
در هر ۱۰۰ گرم طالبی مواد زیر وجود دارد:
انرژی (۳۴ کیلوکالری)
سدیم (۱۶ میلیگرم)
پتاسیم (۲۶۷ میلیگرم)
قند (۸ گرم)
پروتئین (۰/۸ گرم)
ویتامین آ (۶۷ درصد)
ویتامین ث (۶۱ درصد)
آهن (۱ درصد)
ویتامین ب ۶ (۵ درصد)
منیزیم (۳ درصد)
طالبی چه خواصی دارد؟
طالبی از نظر طب قدیم ایرانی، میوهای با طبع گرم و تر است. طالبی خواص بسیاری دارد که با خوردن این میوه میتوانید از این خواص بهرهمند شوید.
۱- طالبی برای سندورم متابولیک مفید است.
۲- این میوه دارای ویتامین آ است و به همین دلیل برای قوهی بینایی مفید است.
۳- طالبی دارای مقادیر زیادی بتاکاروتن است و به همین خاطر برای درمان آسم بسیار مفید است.
۴- ویتامین ث موجود در طالبی به پیشگیری از سرماخوردگی و جذب آهن کمک میکند.
۵- بیش از ۹۰ درصد طالبی را آب تشکیل داده است، به همین دلیل طالبی برای خشکی و کمآبی بدن بسیار مفید است.
۶- طالبی دارای آب و فیبر است و به همین خاطر به هضم و جذب مواد غذایی کمک میکند و برای معده و رودهها بسیار مفید است.
۷- این میوه دارای پتاسیم است و به همین خاطر به سلامت قلب کمک میکند.
۸- طالبی سرشار از آنتی اکسیدان است و به همین خاطر برای پوست و مو بسیار مفید است.
۹- به دلیل وجود آب فراوان و سطح پتاسیم موجود در طالبی، این میوه به بدن کمک میکند تا سطح فشار خون را نرمال سازد.
۱۰- طالبی منبع غنی ویتامین ث و مس است و به همین علت به ترمیم زخم و جراحت کمک میکند.
Recipe
در فصل تابستان هوای بیرون از منزل گرم است و یک نوشیدنی خنک میتواند بدن را خنک کند و آب مورد نیاز بدن را نیز تامین کند. با این نوشیدنی روزهای گرم تابستانی را کمی خنکتر کنید.
- طالبی خرد شده (4 فنجان)
- آب پرتقال طبیعی با پالپ (1 فنجان)
- یخ مکعبی یا خرد شده (1 فنجان)
- اسانس یا عرق نعنا (یک قاشق غذاخوری)
- تمام مواد را در مخلوطکن بریزید و تا جایی بزنید که مانند اسموتی نرم و یکدست بشود.
- شیک را در طروف مورد نظر بریزید و با برگ نعناع تزئین کنید.
بهتر است شیک را پس از آماده شدن در یخچال قرار دهید تا خنک شود. بهترین زمان مصرف شیک، ده الی بیست دقیقه پس از درست کردن آن است.