// ۱۶ دی ۹۶ ، ۲۳:۴۴

ویتامین k علاوه بر نقش مهمی که در سیستم انعقاد خون دارد، در استخوان سازی و تنظیم چندین سیستم آنزیمی هم موثر است.

 منابع ویتامین K:

1. این ویتامین در بسیاری از سبزیجات سبز خصوصا کلم بروکلی، کلم پیچ و کاهوی سبز تیره یافت می شود. معمولا سبزیجات برگ سبز، کلم و کاهو بیشترین مقدار این ویتامین را دارند و از طرفی اکثر میوه جات و غلات از این نظر فقیر می باشند.

 2. شیر مادر حاوی ویتامین k کمی بوده و برای رفع نیاز کودکان کمتر از شش ماه کافی نیست.

 3. محصولات حاوی روغن های گیاهی می توانند منبع خوبی برای ویتامین k باشند.

 4. گوشت، محصولات لبنی و غذاهای آماده حاوی مقداری از این ویتامین می باشند.

 5. در بدن میکرو فلور روده توانایی سنتز این ویتامین را دارد.

 6. ویتامین k نسبتا پایدار بوده و با روش های پخت معمول تخریب نمی شود و در آبی که غذا درآن پخته می شود، از بین نمی رود.(در برابر حرارت، رطوبت و اکسیژن حساس می باشد)

 7. جگر گوساله و چای سبز نیز حاوی مقادیر قابل توجهی ویتامین k می باشند.

 8. کلروفیل موجود در گیاهان می تواند بعنوان منبعی از ویتامین k در نظر گرفته شود و بنابراین در هنگام استفاده از مکمل های کلروفیل باید میزان دریافتی این ویتامین از کلروفیل مد نظر قرار گیرد.

 

منبع ویتامین k, کمبود ویتامین k

ویتامین k نقش مهمی در سیستم انعقاد خون دارد 

 

علائم کمبود ویتامین K:

عمده ترین علامت کمبود ویتامین k خونریزی است که می تواند منجر به ایجاد شرایط کشنده گردد. زیرا که کمبود این ویتامین منجر به طولانی شدن زمان انعقاد خون می گردد.

در افراد سالمند دریافت ویتامین k با افزایش شکستگی استخوان و مفصل ران همراه است.

 چه افراد در معرض خطر بالای کمبود ویتامین k هستند؟

عموما افرادی که دارای کمبود ویتامین k هستند، بیشتر در معرض خونریزی قرار دارند. در ادامه افرادی که بیشتر در معرض کمبود ویتامین k قرار دارند آورده شده اند.   

1. افراد دچار سوء جذب چربی مانند بیماری کیسه صفرا

 

2. افرادی که به مدت طولانی با آنتی بیوتیک درمان شده اند و یا دچار بیماری کبدی، سوختگی های عمده، سیستیک فیبروزیس، بیماری سلیاک و بیماری کرون می باشند.

 

3. شیر خواران تازه متولد شده مستعد هیپوترومبینمی در نخستین روزهای زندگی می باشند.(خصوصا نوزادان تازه متولد شده و آنهایی که به صورت انحصاری از شیر مادر تغذیه می کنند) در بسیاری از بیمارستانها بلافاصله بعد از تولد از ویتامین کا تزریقی استفاده می کنند.

زیرا: 

انتقال جفتی ویتامین K بسیار کم است.

روده آن ها استریل و فاقد میکروارگانیسم های تولید کننده ویتامین k می باشد و شیر مادر نیز ویتامین k کمی دارد.

از طرفی کبد نوزادان قادر به تولید کافی پروترمبین نمی باشد(نوزادان نارسی که از شیر مادر تغذیه می شوند ریسک بالای کمبود ویتامین k و هیپو پرو ترومبینی دارند.).

 

منبع ویتامین k, کمبود ویتامین k

 کلروفیل موجود در گیاهان می تواند بعنوان منبعی از ویتامین k در نظر گرفته شود 

 

داروهایی که با ویتامین k تداخل دارند:

کومادین داروی ضد انعقادی می باشد که معمولا به منظور جلوگیری از ایجاد لخته در بدن افرادی که به بیماریهای قلبی، ریوی و عروق خونی مبتلا می باشند، تجویز می گردد. نام ژنریک آن وارفارین می باشد.

 

عوامل اثر گذار بر مصرف وارفارین:

برخی از عوامل به ویژه رژیم غذایی می توانند بر عملکرد این دارو تاثیر گذار باشند:

مصرف کیوتن و آووکادو نیز می تواند با اثر وارفارین مقابله نماید(اثر وارفارین را کاهش دهد).

زمانی که غذاهای غنی از ویتامین K مصرف کنیم اثر وارفارین کاهش می یابد و وقتی غذاهایی که میزان ویتامین K آنها کمتر است مصرف کنیم، اثر وارفارین زیاد شده و احتمال خونریزی بیشتر می شود.

 

ممکن است مصرف سایر مواد اثر ضد انعقاد وارفارین را افزایش دهند، این مواد عبارتند از : 

انواع پیاز، سیر، مکمل های ویتامین E در دزاژ بالاتر از 400 آی یو و بعضی از داروها و فرآورده های گیاهی حاوی مواد شبه کومارین و یا جین سینگ که دارای خاصیت مهارکننده پلاکتی می باشد، با افزایش اثرات ضد انعقاد وارفارین ممکن است منجر به خونریزی های جدی گردد.

 

* جدول راهنما برای جلوگیری از تداخل منابع غذایی ویتامین K و وارفارین برای افراد مصرف کننده وارفارین:

  

گروه غذایی

غذاهای غنی از ویتامینK
(کمتر مصرف شوند )

توضیحات

گروه شیر و لبنیات

تمامی فراورده های لبنی مقدار کمی از این ویتامین دارند

مصرف انواع شیر و پنیر و ماست کم چرب بلا مانع است

گروه سبزیجات

تمامی سبزیجات برگ سبز مانند اسفناج، کاهو، سبزی خوردن، مارچوبه، کلم بروکسل، انواع کلم و گل کلم، کلم بروکلی، شلغم و ...

مصرف سایر سبزیجات مانند کدو و بادمجان و ... آزاد است

گروه میوه ها

از مصرف میوه های سبز رنگ مانند کیوی و گوجه سبز خودداری شود

انار، انبه و گریپ فروت باعث تغییر در عملکرد وارفارین می شوند از مصرف آن ها خودداری شود

گروه نان و غلات

منابع قابل توجهی از این ویتامین نمی باشند

مصرف انواع نان و برنج و ماکارونی و بیسکویت و ... بلامانع است

گروه گوشت

جگر مرغ و گوسفند و گوساله و همچنین دل و قلوه سرشار از ویتامین K می باشد

مصرف سایر انواع گوشت مانند گوشت قرمز، مرغ، ماهی، میگو و تخم مرغ

روغنها وچربیها

روغنهای کانولا، سویا، مارگارین و مایونزهای تولید شده از روغن سویا

مصرف روغن ذرت و افتابگردان در حد مجاز منعی ندارد

شیرینی جات و دسر ها

 

هیچ منعی ندارند

داروهای گیاهی وعصاره های گیاهی

برخی از عصاره های گیاهی مانند چای سبز و زنجبیل با وارفارین تداخل دارند

قبل از مصرف هرگونه داروی گیاهی حتما با پزشک خود مشورت کنید

 

منبع:avayesalamati.com

تنها امکان ارسال نظر خصوصی وجود دارد
تجدید کد امنیتی
نظر شما به هیچ وجه امکان عمومی شدن در قسمت نظرات را ندارد، و تنها راه پاسخگویی به آن نیز از طریق پست الکترونیک می‌باشد. بنابراین در صورتیکه مایل به دریافت پاسخ هستید، پست الکترونیک خود را وارد کنید.