همهی ما دائما در تلاش هستیم تا در طول حیات خود ذهنمان را هرچه بیشتر از اطلاعات و دانستنیها لبریز کنیم. هرچه سن بالاتر میرود، خرد و دانش ما نیز افزایش مییابد. اما بد نیست در این میان به غذاهایی که مصرف میکنیم نگاهی بیندازیم تا بهتر درک کنیم چگونه مصرف خوراکیهای صحیح میتواند به داشتن مغزی سالمتر کمک کند. همانطور که خودتان هم احتمالا میدانید، با بالا رفتن سن دانش عمومی ما افزایش پیدا میکند، ولی همزمان ذهنمان کُندتر و حافظهمان ضعیفتر میشود. در این مقاله شما با ۹ مادهی غذایی آشنا میشوید که حتی در سنین بالا نیز باعث تقویت مغز میشوند.
عادتهای غذایی روی سلامت مغز ما تاثیر میگذارد
اگر رژیم غذایی خود را تغییر دهید و روزانه شروع به استفاده از خوراکیهای سالمتر کنید، میتوانید آیندهی بهتری برای خود رقم بزنید چون افرادی که غذاهای سالم مصرف میکنند ۲۴ درصد کمتر در معرض خطرات ناشی از زوال حافظه و قدرت استدلال قرار دارند. از سوی دیگر افرادی که رژیم غذایی چربتری دارند، احتمال بیشتری دارد در طول زندگی خود با مشکلاتی از این دست مواجه شوند.
خوراکیهای دارای آنتیاکسیدان
احتمالا در مورد فواید بینظیر آنتیاکسیدانها شنیدهاید. آنتیاکسیدانها در طیف گستردهای از منابع غذایی مختلف یافت میشوند. این مولکولهای غذایی، عامل اصلی سالم نگهداشتن بدن و ذهن هستند، زیرا آنتیاکسیدانها سلولها و رگهای خونی بدن را تقویت میکنند و آسیب ناشی از رادیکالهای آزاد را که در یک سری واکنشهای زنجیرهای موجب مرگ سلولها میشود، کاهش میدهند.
آنتیاکسیدانها معمولا در بسیاری از میوهها و سبزیجات متنوع یافت میشوند که همگی بخشی از یک برنامهی غذایی سالم را تشکیل میدهند.
روغن ماهی غنی از DHA بخورید
هنگامی که صحبت از رژیم غذایی سالم میشود، اسیدهای چرب امگا ۳ شبیه چیزی به نظر میرسند که باید از آن اجتناب کرد ولی اشتباه نکنید! امگا ۳ در حقیقت یک مکمل غذایی مفید است که به مغز ما کمک میکند به بهترین بازده و عملکرد خود دست پیدا کند و پردازشهای حافظه افزایش دهد. معمولا پیشنهاد میشود در یک رژیم غذایی خوب و مغذی باید حداقل هفتهای ۳ بار از ساردین، سالمون و امثال آنها استفاده کرد تا بتوان از فواید اسید چرب DHA (دوکوسا-هگزانوئیک اسید) موجود در ماهی بهره برد. DHA برای رشد و حفظ عملکرد حافظهی یادگیری ضروری است.
از تخممرغ غافل نشوید
حتما در زندگی همهی ما روزهایی بوده است که سر میز صبحانه بنشینیم و تخممرغ آبپز بخوریم. از قضا تخممرغ یکی از منابع اساسی کولین به شمار میرود. کولین نوعی مادهی مغذی است که به چگونگی عملکرد مغز و حافظهی ما کمک میکند و برای رشد حافظه لازم است. مادهی مغذی کولین برای تولید استیل کولین مورد استفاده قرار میگیرد که خود یک انتقالدهندهی عصبی ضروری در حافظه میباشد.
بنابراین تخممرغ پخته برای صبحانه و ماهی برای ناهار دو ترکیب غذایی سالم است که میتواند عمکرد مغز را در طول روز به بالاترین حد خود برساند.
بیشتر گردو بخورید
معولا مردم نظرهای بسیار متفاوتی نسبت به گردو دارند، یا خیلی آن را دوست دارند یا اصلا از آن خوششان نمیآید. ولی اگر به شما بگوییم گردو و مغزهای مشابه آن نقش بسزایی در داشتن مغزی سالمتر و عملکرد حافظهی بهتر ایفا میکنند، چطور؟ گردو درست مثل ماهی دارای اسیدهای چرب امگا ۳ است. به علاوه این خوراکی بینظیر حاوی نوعی آنتیاکسیدان قوی است که تخریب و مرگ سلولها بر اثر واکنشهای زنجیرهایرادیکالهای آزاد را به حداقل میرساند.
پس دفعهی بعد که برای خرید میروید، یک بسته گردو بردارید و آن را امتحان کنید.
تقویتکنندهی مغز آیوروِدا (ayurvedic brain tonic) مصرف کنید
به احتمال قوی قبلا چیزی در این مورد نشنیدهاید، ولی کاری که Brahmi (نوعی تقویتکنندهی مغز آیوروِدا) انجام میدهد برای بهبود گردش خون در مغز ضروری است که این نیز به نوبهی خود قابلیتهای حافظهی کوتاهمدت و بلندمدت را افزایش میدهد. تحقیقات همچنین نشان میدهد که مصرف روزانه یک دوز ۴۵۰ میلیگرمی از عصارهی بِرَهمی میتواند در بهبود عمکردهای شناختی و کاهش اضطراب در بزرگسالان موثر باشد.
برهمی که از خانوادهی گیاهان دارویی است، به شکل قرص عرضه میشود و میتوان روزانه آن را مصرف کرد. بنابراین اگر به دنبال یک مادهی مقوی برای تقویت مغز خود هستید، برهمی میتواند گزینهی مناسبی باشد.
جینکو، دارویی گیاهی برای تقویت مغز شما
علاوه بر برهمی، میتوانید از یک گیاه دارویی دیگر به نام جینکو استفاده کنید. درست مانند برهمی، جینکو گردش خون در مغز را بهبود میبخشد و در نتیجه به داشتن حافظهی بهتر کمک میکند. این گیاه به صورت قرص موجود است و به باز شدن رگها و اصلاح غلظت خون کمک میکند. مطالعات و شواهد نشان میدهد مصرف ۱۵۰ میلیگرم مکمل غذاییِ عصارهی جینکو بیلوبا (ginko biloba) میتواند تا حدودی حافظه، سرعت تفکر و میزان توجه را بهبود بخشد.
روغن رزماری بسوزانید
روغن رزماری یکی از روغنهایی است که به صورت گسترده در رایحهدرمانی (aromatherapy) به کار میرود، ولی شما میتوانید از آن برای تقویت مغز و افزایش عملکرد حافظه نیز استفاده کنید. روغن رزماری را میتوان در شمعها و روغنسوزها سوزاند یا حتی در آشپزی از آن استفاده کرد.
بوقلمون را در برنامهی غذایی خود بگنجانید
گوشت بوقلمون میتواند نقش مهمی در عملکرد و تقویت مغز ما ایفا کند. میپرسید چرا؟ زیرا بوقلمون حاوی آمینو اسید است که به تولید یک مادهی شیمیایی در بدن ما کمک میکند. این مادهی شیمیایی حافظه و هوشیاری ما را بهبود میبخشد. البته بوقلمون تنها منبع این اسید شگفتانگیز نیست و اگرچه باورش ممکن سخت باشد اما میتوان آن را در مرغ، ماهی، پنیر و حتی بادام نیز پیدا کرد.
برگرفته از: pickthebrain.com