Treepex یک گجت لولهای و بهظاهر عجیب است که با استفاده از سلول های زنده درختان که روی کارتریج قابل تعویض آن فشرهسازی شده اند، دی اکسید کربن هوا را گرفته و آن را به اکسیژن خالص تبدیل می کند و همانند درخت زنده، موجب تصفیه هوا می شود.
کارایی این دستگاه اگر واقعا همینگونه که گفته می شود باشد، بسیار عالی بهنظر می رسد. بهخصوص برای افرادی که دچار تنگی نفس و مشکلات تنفسی هستند، استنشاق هوای پاک و سرشار از مواد معدنی مفید برای بدن، یک نعمت بزرگ محسوب خواهد شد.
اما Treepex هنوز به مرحله تولید انبوه نرسیده است. بعلاوه، طراحی این گجت چندان جالب نیست و تقریبا زشت و خندهدار بهنظر می رسد.
دستگاه موردبحث را مدیران یک استارتآپ گرجی ساخته اند که دفتر آن ها در تفلیس واقع شده است. هدف از کمپانی Treepex یافتن راهکار مناسب برای غلبه بر مشکل آلودگی هواست که در حال حاضر، تقریبا تمامی کشورهای جهان درگیر آن هستند.
با استفاده یک فناوری جدید موسوم به CRISPR، شرکت یاد شده قادر است تا DNA درختان را استخراج نموده و با استفاده از آن ها به بازتولید سلول های زنده درختی اقدام کند که مسئول فتوسنتز هستند. تیریپکس، سپس این سلول ها را درون کارتریج فشردهسازی می کند تا هدف موردنظر آن ها را به انجام برساند.
هدف از این روش این است که سلول های موجود بر روی کارتریج، هوای آلوده را جذب و هوای پاکیزه و خالص را منتشر کند.
تمامی کاری که فرد باید انجام دهد این است که کارتریج را درون تیوب Treepex قرار دهد، دستگاه را در دهان بگذارد و در آخر، نفس بکشد.
کمپانی تیریپکس در این رابطه در بلاگ رسمی خود نوشته: «هنگامی که به یک برگ در زیر میکروسکوپ نگاه می کنید، می توانید سلول های مسئول فتوسنتز را روی آن مشاهده کنید. این فقط بخش بسیار کوچکی از زندگی کلی یک برگ محسوب می شود. حالا تصور کنید که هزاران برگ را با همین سلول ها، فشرده کرده و روی یک کارتریج کوچک، بگنجانیم. به این ترتیب می توانیم یک هوای تازه و عالی تنفس کنیم.»
آن ها همچنین نوشته اند: «طریقه استفاده از این دستگاه بسیار آسان است. تریپیکس، یک گجت قابلحمل و کوچک است که بهراحتی در کیف جا می شود. حالا تصور کنید که هنگام دوچرخه سواری در سطح شهر، به جای اینکه هوای آلوده و سرشار از سرب و دود اگزوز خودروهای سواری را تنفس کنید، می توانید اکسیژن خالص به درون ریه های خود وارد کنید.
مخترعان Treepex دو فعال و کارشناس محیط زیست به نام های «باچو خاچیتز» و «لیش کوانتالیانی» هستند که پیش از ساخت این دستگاه، چندین سال در پروژه های گوناگون زیستمحیطی فعالیت داشته اند.
آن ها چندین سال پیش پروژه جالبی در راستای پاکسازی هوا راه اندازی کردند. به این صورت که از کاربران خواستند تا درختی بکارند و با استفاده از اپلیکیشنی که طراحی کرده و توسعه داده اند، روند رشد درخت خودشان را رصد کنند.
اما متاسفانه این طرح با استقبال چندانی از طرف مردم مواجه نشد. به همین خاطر در پی کشف راهکار دیگری برآمدند که نتیجه آن اختراع و ساخت تریپکس شد.
در آخر هم اشاره کنیم که یک لامپ الایدی کوچک بر روی این دستگاه، زمان تعویض کارتریج را به اطلاع کاربر می رساند. همچنین به صورت بیسیم و با سرعت بالا، یعنی حداکثر ۳۰ دقیقه شارژ می شود. این دستگاه با هر بار شارژ تا ۲۴ ساعت استفاده را پاسخگو خواهد بود.
در زیر نیز می توانید ویدئوی عملکرد Treepex را مشاهده کنید.