شاید بتوان گفت که در دنیای نظامی کنونی هواپیماها و هلی کوپترها مهم ترین نقش را ایفا کرده و از دیگر تجهیزات نظامی اهمیت بیشتری دارند. به همین دلیل کشورهای پیشرفته ی دنیا سرمایه گذاری های گسترده ای را در این زمینه داشته و سعی می کنند با ساخت هواپیماها و هلی کوپترهای پیشرفته تر همواره دستکم یک قدم از رقبای نظامی خود جلوتر باشند.
اگر چه در زمینه ی تولید این پرنده های فوق پیشرفته می توان ایالات متحده را یکه تاز دانست اما در سال های اخیر کشورهای دیگری مانند روسیه و چین نیز پیشرفت های مهمی داشته و تولیدات منحصر به فردی داشته اند. نکته ی دیگر این که معمولاً طراحی، آزمایش و ساخت این دسته از پرنده های نظامی در خفا و در مکان های شدیداً حفاظت شده انجام گرفته و تا حد ممکن کوچک ترین اخبار مربوط به این هواپیماها از دید رسانه ها دور نگه داشته می شود.
در ادامه ی این مطلب قصد داریم نگاهی بیندازیم به ۵ پرنده نظامی فوق پیشرفته ای که در چند سال اخیر تولید شده و در خفا به ماموریت های شناسایی و عملیاتی اعزام شده اند.
۱- هلی کوپتر رادار گریز پنهانکار بلک هاوک (Stealth Black Hawk)
این هلی کوپتر فوق پیشرفته توسط کماندوهای ویژه نیروی دریایی برای نفوذ کردن به مخفیگاه بن لادن در پاکستان مورد استفاده قرار گرفت. در واقع این هلی کوپتر از نوع «Sikorsky UH-60» بوده که از لحاظ امنیتی و قدرت عملیاتی تقویت شده بودند تا بدون شناسایی شدن و کوچک ترین سر و صدایی وارد محل اختفای بن لادن شوند. در حین این عملیات یکی از هلی کوپترها هنگام به زمین نشستن دچار سانحه شد و نیروهای آمریکایی مجبور شدند برای مخفی ماندن عملیاتشان این هلی کوپتر را رها کنند که بعدها بقایای آن پیدا شده و به پایگاه آمریکا بازگردانده شد.
۲- هواپیمای بلک استار (Blackstar)
بسیاری بر این باورند که برنامه ی تولید و توسعه ی هواپیماهای بلک استار که قدرت پرواز بسیار بالایی داشتند در دهه ی ۱۹۹۰ کنار گذاشته شد اما شواهد نشان می دهد که این هواپیماهای فوق سریع هنوز هم مورد استفاده قرار گرفته و در ارتش ایالات متحده حضور دارند.در سال ۲۰۰۶، مجله ی Aviation Week & Space Technology فاش کرد که این هواپیماها هنوز وجود داشته و در موارد متعددی چند فروند از آن ها در پایگاه های نظامی ایالات متحد به زمین نشسته اند.
۳- هواپیمای بدون سرنشین آر کیو ۱۸۰ (RQ-180)
سری ترین پرنده های پیشرفته نظامی
این هواپیما توسط شرکت Northrop Grumman توسعه یافته و هزینه ی طراحی و ساخت آن را نیروی هوایی ایالات متحده آمریکا بر عهده داشت. هواپیمای بدون سرنشین آر کیو ۱۸۰ در زمینه ی مراقبت از اهداف، جاسوسی و عملیات شناسایی مورد استفاده قرار گرفته و هنوز هم برای ارتقای تکنولوژی آن فعالیت های تحقیقاتی صورت می گیرد.
نمونه های جدید این پرنده ی شناسایی بسیار بزرگتر از نمونه های قدیمی تر بوده و در مقایسه با آر کیو ۱۷۰ توان پروازی بسیار بیشتری خواهد داشت. بر اساس ادعاها این هواپیمای بدون سرنشین می تواند در ارتفاعات بسیار بالا پرواز نماید.
۴- فضاپیمای رباتیک ایکس ۳۷ بی (X-37B)
سری ترین پرنده های پیشرفته نظامی
این هواپیمای رباتیک پیشرفته توسط شرکت بوئینگ و برای ارتش ایالات متحده آمریکا ساخته شده و هنوز اطلاعات بسیار اندکی در مورد آن وجود دارد. بر اساس این اطلاعات اندک ایکس ۳۷ بی که نوعی فضاپیما است می تواند یک سال کامل را در فضا سپری کند و در این مدت نیازی به بازگشت به سطح زمین نخواهد داشت.
۵- هواپیمای آرورا (Aurora)
سری ترین پرنده های پیشرفته نظامی
این هواپیما که اولین بار در دهه ی ۱۹۸۰ مورد آزمایش قرار گرفت با بودجه ای ۴۵۵ میلیون دلاری در زمان خود یک محصول بسیار سری و پیشرفته به شمار می آمد که هر ساله تغییرات جدیدی در آن اعمال شده و بیش از پیش تجهیز شده است. اطلاعات بسیار کمی در مورد هواپیمای آرورا وجود دارد و برخی حتی ساخت آن را تایید نکرده اند. دولت ایالات متحده نیز وجود این هواپیمای راز