// ۳۱ شهریور ۹۶ ، ۲۱:۲۹

آیا هر سوگندی لازم الاجرا است؟

خیلی از اوقات دیده می شود که افراد از روی عصبانیت و گاه ازروی اجبار قسم ها و سوگند هایی را می خورند که دقایقی بعد که به حالت عادی و نرمال بر می گردند و متوجه می شوند از سوگند خود پشیمان شده و در دوگانگی باقی می مانند که چه کنند ؟!آیا باید سوگندهای خود را اجرا کنند یا برآنان اجرای سوگند ها واجب نمی باشد.


در این مقاله به مختصرب پیرامون این موضوع می پردازیم .


سوگند، وسیله ای برای فرار از مسئولیت

بین داماد و دختر یکى از یاران پیامبر صلى الله علیه و آله به نام عبدالله رواحه، اختلافى پیش آمد و او سوگند یاد کرده بود که دخالت نکند و آشتى ندهد. آیه نازل شد که سوگند را وسیله‏ى فرار از مسئولیت‏ها و مانع نیکى‏ها و تقوا و اصلاحات قرار ندهید: «و لاتَجعَلوا اللّه عُرضَةً لاَیمانِکم أن تَبرّوا و تَتّقوا و تُصلحوا بین النّاس» نام خدا را همه جا خرج نکنید، براى سوگند حریم بگذارید، سوگند را مانع کار خیر قرار ندهید. این‏گونه سوگندها تکلیف آور و لازم الاجرا نیست.

 

نسبت به خدا حریم ها را حفظ نمایید!

این که انسان به هر مناسبتى به خدا سوگند بخورد، نوعى سبک کردن و بى‏ادبى و جرأت نابجاست، مثلاً: اگر سوگند یاد کردى که به فلانى کتک بزنى یا به همسر خود بى‏احترامى کنى یا مال دیگرى را توقیف کنى یا از تحصیل و کار و عبادت و خدمت و کمک و وام دادن و واسطه شدن و امثال آن دست بردارى، در تمام این موارد، سوگند ارزشى ندارد.

 

افرادى هستند که به خاطر یک شکست و یک اتفاق، براى خود جریان مى‏سازند؛ مثلاً قرض الحسنه‏اى داده و بدهکار طفره رفته و دیر پرداخت کرده، سوگند یاد مى‏کند یا تصمیم مى‏گیرد که به هیچ‏ کس وام ندهد. به مسجد رفته و کفش او گم شده، از شرکت در جماعت دست برمى‏دارد. معلمش بداخلاقى کرده، ترک تحصیل مى‏کند.


«و لاتَجعَلوا اللّه عُرضَةً لاَیمانِکم أن تَبرّوا و تَتّقوا و تُصلحوا بین النّاس» 
نام خدا را همه جا خرج نکنید، براى سوگند حریم بگذارید، سوگند را مانع کار خیر قرار ندهید. این‏گونه سوگندها تکلیف آور و لازم الاجرا نیست

 

سوگندهاى بى ارزش‏

یکى از سوگندهاى بى‏ارزش این بود که در جاهلیت بعضى مردان براى در تنگنا قرار دادن همسران خود، سوگند یاد مى‏کردند که با آنان همبستر نشده و آمیزش نکنند! (این کار را «ایلاء» مى‏نامند که در آیه 226 سوره بقره آمده است.) در واقع براى کار بد خود از مقدس‏ترین نام استفاده مى‏کردند.

 

سوگندهایى که براساس بى‏توجهى و بدون فکر و اراده و در با عصبانیت و پرحرفى و عجله یا به اشتباه از انسان سر مى‏زند، ارزش حقوقى ندارد ؛ «لایؤاخذکم اللّه باللّغو فى أیمانکم»(بقره، 225.)

 

سوگند های ارزشمند را بشناسید!


بنابراین، ارزش تنها مربوط به سوگندهایى است که:

الف) در حال عادى باشد.

ب) به نام مقدس خدا باشد.

ج) براى کار مفید و سودمندى باشد.

 

تعهد و انجام این‏گونه سوگندها واجب و شکستن آن حرام و سبب پرداخت جریمه (کفاره) است.

 

جریمه‏ى وفا نکردن به سوگندهای ارزشمند چیست؟


با توجه به آیه‏ى 89 سوره‏ى مائده باید یکى از موارد زیر را عمل کند:

 

1- یا شکم ده فقیر را از غذاهاى متعارف، سیر کند : «اطعام عشرة مساکین من أوسط ما تطعمون»

 

2- یا ده فقیر را لباس بپوشاند : «أو کسوتهم»

 

3- یا یک برده را آزاد کند : «او تحریر رقبة»

 

4- و اگر قدرت هیچ‏یک را ندارد، سه روز روزه بگیرد. «فمن لم یَجد فصیام ثلاثة ایّام»

 

منبع:tabyan.net

تنها امکان ارسال نظر خصوصی وجود دارد
تجدید کد امنیتی
نظر شما به هیچ وجه امکان عمومی شدن در قسمت نظرات را ندارد، و تنها راه پاسخگویی به آن نیز از طریق پست الکترونیک می‌باشد. بنابراین در صورتیکه مایل به دریافت پاسخ هستید، پست الکترونیک خود را وارد کنید.