هدفت را گم نکن!
ابتدا قرار بود توصیههای نظریهپردازان مختلف درباره تعیین هدف، در این مقاله ارائه شود؛ اما بعد تصمیم بر این شد یک میزگرد فرضی و کاربردی در نظر گرفته و نظر هر صاحبنظری از زبان خودش گفته شود و تا کمی جذابتر و متفاوتتر باشد.
هرگز بدون هدف، هیچ کاری را شروع نکنید
امید است در پایان این میز گرد لااقل یک تصمیم مهم بگیرید؛ اینکه هرگز بدون هدف، هیچ کاری را شروع نکنید.
* خوب، آقای آنتونی رابینز، چون ردپای هدف و هدفگذاری در همه کتابهایتان به چشم میخورد، بهتر است شما شروع کنید.
آنتونی رابینز: بله، متشکرم. همان طور که در نوشتههایم میبینید، هدفهای بزرگ، انگیزههای بزرگ ایجاد میکنند و باعث آزادشدن نیروهای عظیم درونی میشوند. در حقیقت، تعیین هدف، پایه همه موفقیتهای زندگی و اولین قدم برای تبدیل ذهنیتها به عینیت است. پس بهتر است هر چه زودتر هدفها (آرزوها و رویاها)ی خود را نظم دهید.
ممکن است این قواعد را برای ما بگویید؟
جو کاربو: اهداف بهتر است کوتاهمدت، ساده و واقعبینانه بوده و زیاد سنگین و غیرقابل دستیابی نباشند. اگر به برخی از هدفها نرسیدید، بهتر است از خود انتقاد نکنید و دوباره به شکل واقعبینانهتری هدفگذاری کنید. اما دقیقاً همان هدفی را انتخاب کنید که خواستار رسیدن به آن هستید، نه هدفهای کلیشهای را.
دنیس ویتلی: من هم معتقدم که باید هدفهای کوتاهمدت در نظر گرفت و از قبل برای بعد از رسیدن به آنها، پاداشی برای خود تعیین کرد. به نظر من بهتر است همه هدفهای سال جاری را بنویسیم و درون پاکتی قرار دهیم، اما برای تعیین اهداف ماه آینده از تقویم رومیزی یا سررسید استفاده کنیم.
آنتونی رابینز: علاوه بر این، هدف را به صورت مثبت بیان کنید. مثلاً بگویید: هدفم این است که از نظر فیزیکی قویتر شوم و نگویید هدفم این است که از نظر فیزیکی ضعیف نباشم (هر چند که ظاهراً هر دو یک معنا دارند).
حالا باید چکار کنم؟
جو کاربو: بعد از فهرستکردن اهداف، باید درباره تکتک آنها به چند سوال مهم پاسخ بدهید و بعد با توجه به پاسخی که میدهید مجدداً هدفهایتان را بررسی کنید.
آلبرت پویسانت: هدفها باید با توجه به عزت نفس ما تعیین شوند؛ یعنی با توجه به ارزشی که برای خود قائلیم، در نظر گرفته شوند و چه بهتر که ما قدر و ارزش خود را که بالا هم هست، بشناسیم و بزرگ اندیش باشیم. همچنین باید دقیقاً بدانیم از هدفهای مالی و شغلی خود در آینده چه انتظاری داریم.
ریچارد دنی: در همین راستا اضافه کنم که هدف بهتر است تا حدی جاهطلبانه و همچنین قابل دسترس باشد.
الکس مک میلان: و بهتر است از خود بپرسیم که آیا آمادگی لازم برای رسیدن به آنها را داریم یا نه؟
* بدین ترتیب، بهتر است بعضی هدفها را حذف کنم. مثلاً فعلاً آمادگی ازدواج ندارم و شاید سفر به کره دیگر در حال حاضر برایم امکانپذیر نباشد. همچنین تحصیل و آموختن یک علم جدید با راه انداختن یک بیزینس بزرگ، به طور همزمان، کمی غیر واقعبینانه و شاید متناقض باشد.
حالا بعد از اعمال این تغییرات در فهرست هدفها، دیگر چه کاری باید انجام بدهم؟
مک میلان: برای دستیابی به هدفها باید نقشههایی طرحریزی کنیم. هر یک از این طرحها و نقشهها، مثل پلههای یک نردبان هستند که باید تک تک آنها برای ما مشخص باشند، ضمناً اگر در حال انجام کاری هستید که شما را در رسیدن به اهدافتان یاری نمیکند، آن را رها کنید یا تغییر دهید.
جو کاربو: من اعلان روزانه را پیشنهاد میکنم؛ یعنی این که هر روز صبح بلافاصله پس از بیدار شدن، فهرست اهداف خود را مرور کنید (چه بهتر که این مرور با صدای بلند انجام شود). پس از خواندن هر کدام از هدفها، کمی صبر کنید و آنچه را که خواندهاید، کاملاً مجسم نمایید. هر شب نیز درست پیش از خواب هر قدر هم که خسته باشید، کار صبح را تکرار کنید.
آنتونی رابینز: موانع رسیدن به هر هدف را هم مشخص کنید و راههایی برای برداشتن تکتک آنها از سر راه کشف یا اختراع نمایید.
دنیس ویتلی: تمرکز یادتان نرود. باید روی اهداف تمرکز کنید و طوری به آنها بیندیشید که انگار به دستشان آوردهاید.
رابرت اوریلی: هدف خود را در هر زمینه به طور مشروح بر روی کاغذ بنویسید و با افراد صاحبنظر درباره آنها صحبت کنید تا کاملاً مطمئن شوید درست همان چیزهایی هستند که طالب آن هستید و از طرف دیگران (و به طور ناخودآگاه) به شما تحمیل نشدهاند.
آنتونی رابینز: تقسیم بندی پیشنهادی من هم این است: هدفهای مربوط به توسعه و پرورش شخصی، هدفهای شغلی ـ اقتصادی، اهداف تفریحی و ماجراجویانه و هدفهای خیرخواهانه.
* چون توضیحات همه دوستان نظریهپرداز روشن و گویا بود، جمعبندی نهایی را بهعهده خود شما میگذارم و سخن را با یکی از جملات آهنگساز مشهور، بتهوون به پایان میبرم:
«هیچ روزی بیهدف نباش، من اگر یک روز اجازه دهم که الهه الهام بخش هنرم به خواب رود، فقط برای این است که روز دیگر، نیرومندتر از خواب بیدار شود».
منبع: زیباشو دات کام