به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم، روزنامه «نیزاویسیمایا گازیتا»، چاپ مسکو، امروز نوشت: از انتصاب قریب الوقوع "جان بولتون" به سمت مشاور رئیس جمهوری آمریکا در امور امنیت ملی میتوان چنین نتیجهگیری نمود که دولت ایالات متحده قصد دارد توجه بیشتری به مخالفان در جمهوری اسلامی ایران داشته باشد. اخیراً بحث سیاست کشورهای غربی در رابطه با مخالفان در ایران در مرکز توجه رسانههای غربی قرار گرفته و جان بولتون مدعی شد نظام اسلامی در ایران در سال 2019 سرنگون خواهد شد.
بولتون به طور رسمی در تاریخ 9 آوریل (20 فروردین) به سمت جدید منصوب خواهد شد. این انتصاب در دوره نه چندان سادهای برای سیاست خارجی آمریکا رخ میدهد که برخی جهتگیری های آن در حل و فصل مسائل جهانی نیازمند راهکاری دقیق و هماهنگ شده است، چیزی که دولت دونالد ترامپ تاکنون فاقد آن بوده است.
مقامات تهران از هماکنون با انتقاد نسبت به انتصاب بولتون به این سمت برخورد کردهاند. "علی شمخانی" دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران، این تصمیم رئیس جمهوری آمریکا را شرمآور ارزیابی، و جان بولتون را به دریافت کمک مالی از سازمان منافقین، که بارها در ترور شخصیت های سیاسی در ایران دست داشتهاند، متهم کرده است. یکی از دلایل این اتهام هم ملاقات بولتون با نمایندگان این سازمان است که بهعنوان یک سازمان تروریستی در ایران شناخته شده است. بولتون هشت ماه قبل در پاریس ابراز اطمینان کرده بود که دولت دونالد ترامپ باید تغییر حکومت در ایران را مهمترین هدف خود اعلام کرده و این هدف باید بدون تغییر دنبال شود.
روزنامه «فاینشنال تایمز» انگلیس هم با اشاره به حمایت بولتون از مخالفان داخلی در ایران، یادآور شده که سازمان منافقین لابیهای خود را در آمریکا داشته و منظور بولتون از مخالفان داخلی در ایران، دقیقاً این سازمان است.
مخالفان سیاسی در ایران قدرتی ندارند که غرب بتواند روی آنها سرمایهگذاری کند
این در حالی است که در محافل کارشناسی یادآور شدهاند که گسترش حمایتهای آمریکا از این سازمان تروریستی در جهتگیری به سمت ایران، اصلاً بهنفع آمریکا نیست. "یولیا اسوشنیکوا" کارشناس ارشد مدرسه عالی اقتصادی مسکو به این روزنامه گفته است: «بهعقیده من، در شرایط کنونی اصلاً مهم نیست که روابط جان بولتون با سازمان منافقین تا چهاندازه نزدیک است. این سازمان به طور کلی بودجه خوبی از طریق کمکهای کشورهای غربی بهدست میآورد، ولی هیچ عقل سلیمی نه در ایالات متحده و نه در ایران، با این سازمان همدردی نمیکند. این یک واقعیت است که در ایران، حتی افرادی که از عملکرد حکومت رضایت ندارند نیز، بهعنوان یک گزینه جایگزین، به سازمان منافقین نگاه نمیکنند».
بهگفته این کارشناس روس، اولاً، تعداد بسیار زیادی از مردم آنها را تروریست دانسته و میدانند که اعضای این سازمان در ترور افراد زیادی در داخل ایران دست داشته اند. در ثانی، بعید است طی سالها حضور اعضای این سازمان، ابتدا در خاک عراق و بعد هم دیگر کشورها، رهبران آن اصلاحات لازم را در تغییر دیدگاههای آن انجام داده باشند.
اسوشنیکوا تأکید کرد که واقعیت این است که در ایران نیروهای مخالف جدی که غرب بتواند برای اجرای نقشه کودتای خود روی آنها سرمایه گذاری کند، اصلاً وجود ندارد.
"نیکولای کوژانوف" رئیس دانشگاه اروپایی سنت پترزبورگ و عضو خارجی برنامه روسیه ــ اورآسیا در مؤسسه «چتم هاوس» هم معتقد است، اوضاع در ایران کاملاً خاص و پیچیده است و بی ثباتی سیاسی که از خارج بهنظر میرسد، وجود ندارد و هر مسئلهای که به تغییر نظام اسلامی مربوط شود، از حساسیت خاصی نزد مردم برخوردار است.
بهگفته وی، مخالفان توان بالقوه واقعی برای تغییر اوضاع را نداشته و آشوبهای رخداده در ماه ژانویه (دی ماه) گذشته، این موضوع را ثابت کرد. یکی از دلایل این مسئله هم وجود اختلاف اساسی بین نیروهای سیاسی مختلف است، ضمن اینکه نارضایتیها در داخل کشور اصلاً بهاندازهای نیست که شرایط را برای بروز انقلابی واقعی فراهم کند.
واشنگتن در حال ایجاد تغییراتی در سیاست خارجی خود است
در محافل کارشناسی غربی تغییر سیاست کاخ سفید در جهتگیری بهسمت ایران را بعید نمیدانند. "ویلیام کورتنی" کارشناس ارشد اندیشکده «رند» (RAND) که زمانی سفیر آمریکا در گرجستان و قزاقستان بوده و در دوره ریاست جمهوری "بیل کلینتون" هم مدیریت مسائل روسیه، اوکراین و اورآسیا در شورای امنیت ملی آمریکا را بهعهده داشت، به این روزنامه گفته است: «بهاستثنای عرصه اقتصادی و مطابق با آن تصمیمگیری برای خروج از مشارکت ترانس آتلانتیکی و تعیین تعرفههای یکجانبه گمرکی برای فولاد و آلومینیوم، سیاست خارجی دولت آمریکا چه در رابطه با کره شمالی و چه در مبارزه با داعش، تغییرات قابل توجهی کرده است. چنین تغییراتی ممکن است در سایر جهتگیریها، از جمله در رابطه با جمهوری اسلامی نیز صورت بگیرد و این تغییرات سیاسی به اقدامات سایر نقش آفرینان جهانی، نتایج مباحثات کنونی و اولویتهای سیاسی جدید واشنگتن بستگی خواهد داشت».