مغز انسان، ماشین ظریف و قابل تنظیمی است که عملکرد و احساس آدمی را کنترل می کند؛ اما این ساختار، برای عملکرد بهتر، نیازمند روغن کاری و تیونینگ است. آیا می دانید از نظر علمی راهکارهایی برای فعالیت بهتر آن برای مدت طولانی وجود دارد؟ آیا می دانید بهترین روش برای دستیابی به عملکرد بهینه مغز چیست؟ با ما همراه شوید تا آخرین دستاوردهای پژوهشگران را در این زمینه پژوهشی توضیح دهیم.
حفاظت از مغز
شکی نیست که اولین قدم برای حفظ سلامت مغز، محافظت آن در برابر هر نوع جراحت و آسیب فیزیکی است. لازم به توضیح نیست که این گونه آسیب ها به دلیل عوارض فوری واضحی که به همراه دارند، قابل تشخیص هستند؛ اما این آسیب ها می توانند ضایعات بلندمدت تری هم به همراه داشته باشند که برخی از آن ها به مرور زمان مشخص می شوند.
تحقیقات موسسه خیریه کمک به آسیب های مغزی «Headway» در انگلیس نشان می دهد که حدود یک میلیون انگلیسی از مشکلات مغزی ام مانند فراموشی (از دست دادن حافظه)، اختلال و پریشانی حافظه (تیرگی شعور) و روان پریشی هایی رنج می برند که ریشه همه آن ها، حوادث و آسیب های مغزی ای است که سال ها پیش رخ داده است.
افرادی که سابقه آسیب و جراحات مغزی دارند، زودتر از افراد معمولی دچار اختلال در تشخیص و کارکرد مغز (عملکردهای شناختی) می شوند و سریع تر در مقابل جنون زودرس تسلیم می شوند. از آن دردناک تر این که احتمال به زندان افتادن این افراد در بهترین حالت، سه برابر بیش از افراد عادی است.
سقوط از ارتفاع کم یا زیاد، آسیب دیدگی های ورزشی و حوادث جاده ای، دلایل اصلی آسیب به سر و مغز هستند؛ بنابراین اولین و مهم ترین قدم برای جلوگیری از آسیب دیدگی سر و مغز، استفاده از کفش مناسب و کلاه محافظ در حین انجام هر نوع حرکت ورزشی است که ممکن است به سر آسیب وارد کند. هنگام استفاده از وسایل نقلیه مانند خودرو، موتورسیکلت و دوچرخه هم باید از کمربند ایمنی و کلاه ایمنی استفاده کرد.
تغذیه
دومین گام برای جلوگیری از ابتلا به آسیب های مغزی داخلی، تغذیه مناسب است. مغز یکی از سیری ناپذیرترین اندام های بدن است و یک پنجم (20 درصد) از کالری دریافتی بدن را مصرف می کند. شبکه گسترده ای از مویرگ های بسیار ریز، مواد مغذی مورد نیاز را به مغز می رسانند؛ به همین دلیل هر نوع گرفتگی کوچک در شبکه مویرگی مغز، باعث ایجاد لخته خون و در نتیجه سکته مغزی می شود.
بسته به اندازه و مکان شکل گیری لخته خون، سکته مغزی می تواند عواقب فاجعه باری به همراه بیاورد یا آنقدر خفیف باشد که فرد حتی متوجه مشکلی نشود. به چنین سکته های مغزی گذرا و کوچکی «حمله ایسکمی گذرا» (TIA) می گویند. شاید در حین حمله TIA مشکلی برای فرد ایجاد نشود، اما تکرار این حملات به افت جدی عملکردهای شناختی مغز منتهی خواهدشد. یکی از عوارض شناخته شده مرتبط با حملات متعدد TIA، «زوال عقل عروقی» یا «اختلال شناختی عروقی» (Vascular dermentia) است که شیوع آن تقریبا شبیه به بیماری آلزایمر است.
برای پیشگیری از سکته مغزی این خوراکی ها را به رژیم غذایی خود اضافه کنید.
آنتی اکسیدان ها: این گروه از خوراکی ها، بدن را از پسماندهای طبیعی باقیمانده از متابولیسم مواد غذایی، پاکسازی می کنند. خوراکی هایی به رنگ بنفش تیره مانند بلوبری و انگور سیاه، شکلات تلخ، لوبیای سیاه و آرتیشو (کنگر فرنگی، ارده شاهی)، حاوی ترکیب های آنتی اکسیدانی هستند.