// ۰۶ مرداد ۹۶ ، ۱۶:۴۳

 

اخیرا پاسـتیل های رنگی تر و شفاف تر و در اشکال زیباتری به بازار آمده که به ویژه کودکان را به طرف خود جلب می کند. اغلب این پاسـتیل ها نیز به صورت فله ای عرضه می شوند که نسبت به اشکال بسته بندی از رنگ خیره کننده تر و حتی طعم بهتری برخوردار هستند و حال این سوال مطرح می شود که آیا این پاستیل ها قاچاق بوده یا تولید داخل و آیا سلامت آنها تضمین شده است.

**اظهارنظرهای های فراوان درباره پاسـتی

بسیاری از افراد نمی دانند که اصلا ترکیبات پاسـتیل چیست و چه ارزش غذایی دارد ، در رده چیپس و پفک قرار می گیرد یا نسبت به آنها سالم تر است اما اظهار نظرهای فراوانی درباره پاسـتیل می کنند. بطور مثال برخی می گویند پاسـتیل ها قد را بلند می کند، برخی دیگر می گویند غضروف ساز و برای دندان هم خوب است و برخی دیگر معتقد هستند که خوردن آن موجب بروز مشکلات گوارشی می شود. حتی یک مادر که اخیرا کودکش را برای مشکلات تکلمی نزد پزشک برده است ، پزشک به او توصیه کرده که فرزندش پاسـتیل مصرف کند درحالیکه تحقیقات پزشکی در این باره انجام نشده است.

**تاریخچه مختصری از پاسـتیل

هانس ریگل مدیر شرکت آلمانی آب نبات هاریبو با افزودن ژلاتین به آب نبات ها، اولین پاستیل ها را به شکل خرس در سال ۱۹۲۰ ابداع کرد هرچند که مصرف ژلاتین به عنوان اصلی ترین ماده غذایی تشکیل دهنده پاسـتیل از زمان فراعنه مصر، وجود داشته است. سال ها بعد پاستیل ها در هزاران شکل مختلف از خرس، کرم، قورباغه، همبرگر کوچک، توت فرنگی و آلبالو گرفته تا بطری نوشابه و دیگر شکل های دوست داشتنی به بازار عرضه شد. این شکلات های ژلاتینی خوشمزه آنچنان محبوبیت یافت که بازار مالی آن تنها در سال ۱۹۹۶ در آمریکا، بالغ بر ۱۳۵ میلیارد دلار شد. در ایران نیز پاستیل های نوشابه ای جزو قدیمی ترین ها است و برای برخی افراد حکم یک نوستالژی دوست داشتنی را دارد.

مواد غذایی غضروف ساز, مشکلات گوارشی

پاستیل کمکی به استخوان سازی و ساخت مفاصل نمی کند.

**ترکیبات پاسـتیل

ماده اولیه پاسـتیل ، ژلاتین است؛ ژلاتین یک ترکیب پروتئینی متشکل از سه اسیدآمینه است. هر کدام از این اسیدآمینه ها بطورجداگانه می توانند وارد بدن شوند اما چون هر سه اسیدآمینه بطور یکجا در پاسـتیل وجود دارد می تواند به فراهم کردن ژلاتین مورد نیاز استخوان، کمک کند.  ژلاتین به ویژه در افرادی که دچار شکستگی استخوان شده اند می تواند ، کمک کننده باشد.

** پاسـتیل و استخوان گاو و گوسفند

ژلاتین از جوشاندن استخوان گاو و گوسفند فراهم می شود؛ افرادی که خوراک کله پاچه می خورند هنگام خنک شدن آن مشاهده می کنند که از آن ژله حاصل می شود که این همان ژلاتین است.  استخوان را از گوشت جدا کرده و آن را می جوشانند که نتیجه آن ژله ای بی رنگ است که با افزودن رنگ و مواد قندی ، تبدیل به پاستیل می شود؛ پس پاستیل در حقیقت ژله کم آب همراه با طعم دهنده، رنگ دهنده و دیگر افزودنی ها است تا قوام بهتری پیدا کند.

**تبلیغات استخوان سازی پاسـتیل گمراه کننده است

ژلاتین ، ارزش غذایی بالایی ندارد و در حالیکه به افرادی که استخوان آنان شکسته ، کمک می کند، برای کودکان در حال رشد سودمند نیست. کودکان در حال رشد به همه نوع مواد غذایی برای رشد نیاز دازند و ژلاتین کمک چندانی به استخوان سازی و ساخت مفاصل نمی کند.  گاهی با تبلیغات به این اشتباه عامه دامن می زنند که اگر غذای کافی نمی خوری ، پاستیل می تواند آن را جبران کند در حالیکه این امر اشتباه است.

خواص پاستیل, مشکلات گوارشی

استفاده از پاستیل در پیشگیری از پوسیدگی دندان موثر است.

**لزوم توجه به حلیت پاسـتیل های خارجی

برای تهیه پاسـتیل که استخوان ها جوشانده می شوند باید به ذبح شرعی دام ها نیز توجه داشت؛ گاهی برخی سوء استفاده کنندگان (در کشورهای خارجی) بجای آنکه برای کشتن گاو، رگ های آن را ببرند، دام ها را خفه می کنند تا خون در بدن دام ها باقی مانده و رنگ استخوان ها تیره تر شود. 

همچنین این سوء استفاده کنندگان گاهی به آلودگی های میکروبی در محل کشتن دام توجهی نمی کنند گاهی مسافران ایرانی در بازگشت از کشورهای خارجی با خود پاستیل و ژلاتین می آورند بدون اینکه بدانند این پاستیل ها حرام هستند یا حلال.

**پاستیل اشتها را کور می کند

مصرف بی رویه پاستیل به خاطر وجود رنگ و شکر و دیگر مواد افزودنی می تواند اشتها را کور کرده و موجب سوء تغذیه شود. هنگام خرید پاستیل ها به حلیت آن توجه داشته و از مصرف زیاد آن نیز پرهیز کنند.

**پاستیل بهتر است یا چیپس و پفک یا گندم شادونه؟

اگر یک فرد چاق بپرسد که پاستیل بخورد یا بستنی یا پفک یا چیپس ، به او خواهیم گفت که مصرف پاستیل بر دیگر تنقلات مصنوعی ، ارجحیت دارد.

اما بطور قطع مصرف تنقلات سنتی مانند گندم شادونه یا توت خشکه بر مصرف تنقلاتی مانند پاستیل ارجحیت داشته و برای سلامتی مفید است زیرا به هرحال پاستیل همراه مواد شیمیایی است.

**پاستیل ها حتما باید سیب سلامت داشته باشند

آزمایشگاه های کنترل مواد غذایی نمونه های پاستیل را بررسی می کنند ؛ ژلاتین این پاستیل ها باید از استخوان و پوست گاو و گوسفند باشد و پاستیل های وارداتی نیز باید گواهی حلال داشته و نباید در آنها از خوک استفاده شده باشد.

پاستیل ها علاوه بر داشتن نشان استاندارد حتما باید سیب سلامت سازمان غذا و دارو را نیز داشته باشند. از مردم انتظار داریم ، پاستیل های فله ای و سنتی را نخرند چون پاستیل های فله ای کنترل نمی شوند.  پاستیل های وارداتی خوشرنگ از ترکیه , طبق استاندارد ملی ، هفت رنگ مجاز برای پاستیل در ایران تعریف شده اما در کشور ترکیه برای ساخت پاستیل از رنگ هایی استفاده می شود که در ایران غیرمجاز اما در کشور خودشان مجاز است.

خواص پاستیل, مشکلات گوارشی

پاستیل اشتها را کور می کند.

**عوارض پاسـتیل های فاقد نشان سیب سلامت

مردم باید به نشان سیب سلامت پاسـتیل ها توجه داشته باشند و باید در این زمینه اطلاع رسانی های لازم انجام گیرد زیرا روز به روز بر تعداد بیماری های آلرژیک (حساسیت زا) و سرطان افزوده می شود و استفاده از پاسـتیل های خوش آب و رنگی که سالم نیست باید کنترل شده باشد.

مشکل اینجاست که اغلب مردم فکر می کنند هر جنس خارجی بهتر است و از پاسـتیل های غیر مجاز خارجی نیز استفاده می کنند درحالیکه ممکن است این پاسـتیل ها آلودگی میکروبی داشته باشند.  همچنین این پاسـتیل ها ممکن است دارای رنگ های مصنوعی غیرمجاز باشند.

**دانستنی هایی درباره پاسـتیل

تحقیقات نشان می دهد که احتمال خفگی در بین مواد غذایی نرم با خاصیت انعطاف پذیری، بیشتر از دیگر مواد غذایی است بنابراین مصرف پاسـتیل در کودکان کمتر از سه سال توصیه نمی شود. دانشمندان در مطالعات خود نشان داده اند که استفاده از زایلیتول (نوعی ماده جایگزین قند) در پاستیل ، در پیشگیری از پوسیدگی دندان موثر است البته به هیچ وجه جایگزین مسواک نیست. همچنین عرضه و فروش پاسـتیل در بوفه مدارس سراسر کشور بر اساس فهرست مواد غذایی غیرمجاز مدارس که از سوی وزارت بهداشت اعلام شده، ممنوع است.

تنها امکان ارسال نظر خصوصی وجود دارد
تجدید کد امنیتی
نظر شما به هیچ وجه امکان عمومی شدن در قسمت نظرات را ندارد، و تنها راه پاسخگویی به آن نیز از طریق پست الکترونیک می‌باشد. بنابراین در صورتیکه مایل به دریافت پاسخ هستید، پست الکترونیک خود را وارد کنید.