اندومتریوز اندومتریوز بیماری مزمن و خوش خیم زنان است که با حضور سلولهای طبیعی رحم در خارج از حفرهی رحم شناخته میشود. شیوع این بیماری سه تا ده درصد است. بیماری میتواند موجب درد مزمن ، نازایی واختلال خلقی شود.علل اندومتریوزعلت اصلی این بیماری بهروشنی مشخص نشده است. مجموعهای از عوامل ژنتیکی و محیطی را به عنوان علت اندومتریوز معرفی میکنند. اندومتریوز ممکن است به دلایل زیر ایجاد گردد:
اختلالات هورمونی
اختلال سیستم ایمنی
برخی آلایندهها مانند دیوکسین
سابقهی عفونتهای ویروسی
درد شدید ضمن مقاربت ،دفع ادرار و مدفوع در طول قاعدگی
نازائی
اختلالات گوارشی (اسهال، یبوست و تهوع)
تشخیص اندومتریوز
لاپاروسکوپی روش استاندارد طلایی تشخیص اندومتریوز است که ضمن آن نمونه برداری انجام میشود. روشهای تصویربرداری مانند سونوگرافی، سی تی اسکن و ام آر آی نیز برای تشخیص بهکار میروند.
طبقهبندی اندومتریوز
اندومتریوز جزئی (Minimal): ضایعات منفرد بدون چسبندگی مهم اندومتریوز خفیف (Mild): ضایعات پراکنده و سطحی شامل تخمدانها کمتر از پنج سانتی متر بدون چسبندگی مهم اندومتریوز متوسط (Moderate): ضایعات چند کانونی، سطحی و تهاجمی با چسبندگی تخمدان و لولهها اندومتریوز شدید (Severe): ضایعات چند کانونی، سطحی و تهاجمی شامل تودههای بزرگ همراه با چسبندگی لولهها، تخمدان و کلدوساکدرمان اندومتریوزدرمان اندومتریوز شامل درمان هورمونی و جراحیست. هدف از درمان عموماً بازگرداندن قدرت باروری و اصلاح ساختار آناتومیک لگن است.از درمان دارویی برای رفع درد استفاده میشود. داروی مؤثری بر نازائی ناشی از اندومتریوز وجود ندارد.در موارد اندومتریوز پیشرفته، IVF مؤثرترین درمان ناباروری است.ویتامینهای گروه ب مانند B1، B2 و B6 از عود اندومتریوز جلوگیری میکنند.
آنتی اکسیدانها چون بتا کاروتن، سلنیوم، ویتامین C و ویتامین E به همان میزان که در کاهش گرفتگی عضلات و خونریزی در قاعدگی مفیدند، در ارتقای سیستم ایمنی بدن نیز مؤثرند. این آنتی اکسیدانها میتوانند به کنترل اندومتریوز و دردهای ناشی از آن کمک کنند. اسفناج، کلم بروکلی، کرفس، خیار، بادام و روغن گل آفتابگردان و روغن گلرنگ از منابع خوب آنتی اکسیدان بهشمار میرود.
دارچین و اندومتریوز دارچین، یکی از مطلوبترین ادویههای موجود در جهان، نقشی مهم در باروری دارند.