صبح روز پنجشنبه ۳۰ دی ۱۳۹۵ یکی از دردناک ترین اخبار سال های اخیر منتشر شد؛ ساختمان پلاسکو دچار آتشسوزی شده و ریزش کرد. این ساختمان قدیمی در چهارراه استانبول واقع در مرکز تهران قرار داشت و پس از ۳٫۵ ساعت سوختن، به طور کامل فروریخت.
به دنبال این حادثه هولناک ۱۶ آتشنشان که به منظور اجرای عملیات آواربرداری برای نجات افراد زنده ماندهٔ احتمالی یا پیکر جان باختگان در محل حضور داشتند، جان خود را از دست داده و طی روزهای پس از حادثه، از زیر آوار بیرون کشیده شدند.
در همین رابطه، فکر کردیم شاید بد نباشد با یادکردن از شهدای این حادثه دردناک، شهدای انفجار قطار نیشابور، شهید علی خورشید فر، جوان ۲۸ ساله ای که هنگام یاری رساندن به شهروندی که دچار سانحه شده بود، خود دچار حادثه شده و جان به جان آفرین تسلیم کرد و همچنین شهید امید عباسی که در سال ۱۳۹۲ برای نجات یک دختر ۹ ساله، خود دچار دودزدگی شدید شده و پس از گذشت کمتر از ۲۴ ساعت درگذشت، به معرفی آتش نشان های فداکار دیگری در کشورهای مختلف جهان بپردازیم که برای نجات جان حیوانات، جان خود را در طبق اخلاص گذاشته اند.
پیش از تماشای تصاویر، لازم است یادآوری کنیم که در ایران، هفتم مهرماه به نام «آتش نشانی و ایمنی» نامگذاری شده است و در واقع این روز بهانه ای است تا به گرامی داشت انسان هایی پرداخته شود که از جان و آسایش خود در راه حفظ جان و آسایش دیگران می گذرند.
آتشنشانی یا اطفاء حریق مجموعه اقداماتی است که برای مقابله با آتش بوسیله خاموش کردن، کنترل و یا هدایت آتشهای ناخواسته انجام میگیرد. اهداف آتشنشانی حفاظت از سلامت افراد، جلوگیری از آسیب به اموال و حفاظت از محیط زیست است.
در همین راستا، در سال ۱۳۷۹ به پیشنهاد ستاد هماهنگی امور ایمنی و آتش نشانی کشور، روز ۷ مهر را به عنوان روز آتش نشانی و ایمنی تعیین و این درخواست توسط شورای عالی انقلاب فرهنگی کشور تائید شد.
دلیل انتخاب ۷ مهر برای نامگذاری به عنوان روز آتش نشانی و ایمنی این بود که در سال ۱۳۵۹ وقتی که دشمن بعثی به پالایشگاه آبادان حمله هوایی کرد، آتش نشانان منطقه و شهرهای اطراف برای مهار آتش به پالایشگاه رفتند که در حین عملیات خاموش کردن آتش مجدداً هواپیماهای دشمن اقدام به بمباران پالایشگاه می کنند که منجر به شهادت تعداد زیادی از آتش نشانان می شود.
بنابراین، این روز با هدف ترویج ایمنی و پیشگیری از حوادث در سطح کشور هم چنین یادآوری حماسه آفرینی ها و از خود گذشتگی های آتش نشانان میهن اسلامی در عرصه دفاع مقدس نامگذاری شده است.
ایجاد زمینه های مناسب برای آموزش همگانی مردم در جهت پیشگیری از بروز حوادث مختلف و حفاظت از سرمایه های ملی نیز از دیگر اهداف نامگذاری این روز است.
شاید بد نباشد بدانید که اولین ایستگاه آتش نشانی در شهر تبریز در سال ۱۲۲۱ شمسی ساخته شده است. وجود برج تاریخی آتش نشانی (یانقین) دراین شهر گواهی براین مدعاست.
با این تفاسیر، از شما دعوت می کنیم برای دیدن تصاویر آتش نشان های فداکار در کشورهای مختلف جهان که برای نجات جان حیوانات، جان خود را در طبق اخلاص گذاشته اند در ادامه مطلب همراهمان باشید.
در آخر هم اشاره کنیم که برای برقراری تماس با آتش نشانی در مواقع بروز خطر باید شماره تلفن ۱۰۴ را گرفته نوع و محل دقیق حادثه را به اپراتور آتش نشانی شرح دهید. ترجیحا، محل مشخصی را مانند مسجد، مدرسه، مغازه، کیوسک تلفن، دکه مطبوعاتی و … را در نزدیکی محل حادثه در صورت امکان ذکر کنید تا نیروهای آتش نشانی آدرس محل دقیق حریق یا حادثه را پیدا کنند.